svenskt civilskydd bygger, åtgärdar och besiktar skyddsrum

Skyddsrum i fredstid

KONTAKTA OSS

Sveriges Skyddsrum är utformade så att dessa kan användas på ett rimligt sätt i fredstid. Idag är det vanligt att det används som förrådsutrymme, cykelförråd mm.

Regelverket är strikt gällande användningsområdet men kan vara svår att tyda. Vi på Svenskt Civilskydd har fördjupade kunskaper gällande detta och tillhandahåller tjänster som riktar sig mot fredstida användning av skyddsrummet där vi applicerar kravet vid uppbyggnad av exempelvis inredning så att skyddsrummet fortfarande är godkänt.

Vi anpassar skyddsrummet efter era behov. ”Fredsinstallationen” utformas på så sätt att det uppfyller regelverket, så som avloppsgenomföringar, el genomföringar. Vår ambition är att ni ska kunna utnyttja skyddsrummet i fredstid som snabbt går att ställa om till krigsdrift.

Ta kontakt med oss för fortsatt diskussion om just ditt specifika önskemål om användningen så utreder och även hjälper vi till med insatsen om så önskas.

KONTAKTA OSS

Hur vill du använda ditt skyddsrum i fredstid?

Regelverket i Sverige är utformat så att skyddsrummen under fredstid kan användas för annat ändamål. Idag är det vanligt att de används som förrådsutrymme, cykelförråd, lager och liknande. Kravet från myndigheternas sida är att de ska kunna återställas till skyddsrumsdrift inom 48 timmar utan hjälp utifrån när regeringen beslutar om höjd beredskap. 

Regelverket är strikt gällande användningsområdet men kan vara svår att tyda. Vi på Svenskt Civilskydd har fördjupade kunskaper gällande detta och tillhandahåller tjänster som riktar sig mot fredstida användning av skyddsrummet. Vi applicerar kravet vid uppbyggnad av exempelvis lätta mellanväggar och inredning så att skyddsrummet fortfarande är godkänt och kan återställas inom 48 timmar. Fredsinstallationen utformas så att den uppfyller alla regelverk såsom till exempel avlopps- och el genomföringar. Vår ambition är att ni ska kunna utnyttja skyddsrummet i fredstid samtidigt som det enkelt ska gå att ställa om till krigsdrift.  

Ta kontakt med oss så diskuterar vi just era specifika önskemål om användningen. Vi kan hjälpa till med såväl planering, projektering och utförandet om så önskas.

Nedan följer exempel på vanliga användningsområden för skyddsrum i fredstid:

  • Källarförråd

    Källarförråd är vanligt förekommande i skyddsrum. Om de byggs med trådnätväggar går de enkelt att demontera och riva ut i händelse av ett iordningställande. Verktygen som finns i skyddsrumsförrådet räcker för insatsen och användningen betecknas som godkänt. Trådnätsväggar underlättar även inspektion och besiktning av skyddsrummen då besiktningsmannen i viss mån kan se igenom förrådet för att inspektera väggar och tak.

  • Cykelrum

    Cykelrum har vanligtvis ingen fastskruvad inredning och är därför lätta att iordningsställa. 

  • Lager

    Grundregeln är att skyddsrummet ska kunna tömmas av de personer som tar skyddsrummet i anspråk med hjälp skyddsrumsmaterialet som finns i skyddsrumsförrådet. Av den anledningen är det viktigt att det som förvaras på lagret inte enskilt väger mer än 60kg. Om det som förvaras i lagret, inklusive lagerhållningsutrustningen, går att demontera och bäras ut utan att man behöver använda speciella verktyg eller andra extraordinära hjälpmedel så anses det vara godkänt. Lager kan vara berörda av brandtekniska frågor men de berör inte skyddsrumskravet specifikt utan lyder under andra byggtekniska regelverk.

  • Gym

    Gym Precis som med lager är det viktigt att varje enskild del inte väger mer än 60kg för att möjliggöra att utrustningen går att bära ut ur skyddsrummet utan att använda särskilda hjälpmedel. Det är också viktigt att eventuell fastsättning av gymutrustningen i skyddsrumsstommen inte påverkar eller försvagar skyddsrummets konstruktion. Om ovanstående uppfylls bedöms användningen vara godkänd.

  • Arkiv

    Här gäller samma krav som för lageranvändning men med tillägget att hantering av fasta hyllinredningar och eventuella elanslutningar kan kräva en översyn för att hanteras på rätt sätt.

  • Generellt

    Det är OK att montera till exempel lätta mellanväggar, lätta undertak, ytskikt och liknande så länge de går att demontera och bäras ut ur skyddsrummet utan hjälp utifrån eller användning av speciella verktyg. Här stöter vi ofta på konstruktioner utförda av personer utan tillräcklig kunskap om skyddsrum varför vi rekommenderar er att ta kontakt med oss eller annan skyddsrumssakkunnig i ett tidigt skede i planeringen av projektet.

  • VVS, EL och Ventilation - nytt som gammalt

    Inom det här området finns det mycket som kan leda till kostsamma åtgärder om det inte blir rätt från början. Vi rekommenderar att ni alltid tar kontakt med oss eller annan skyddsrumssakkunnig i ett tidigt skede gällande dessa frågor och önskemål.

Oavsett vad ni vill använda era skyddsrum till under fredstid så hjälper vi på Svenskt Civilskydd gärna till att anpassa skyddsrummet till önskat användningsområde samtidigt som skyddsrumsfunktionen bevaras och myndigheternas krav uppfylls.

KONTAKTA OSS
Share by: