svenskt civilskydd bygger, åtgärdar och besiktar skyddsrum

Vad är ett SKYDDSRUM

Skyddsrum är ett av fler sätt att skydda civilbefolkningen vid höjd beredskap och ska kunna ge skydd åt människor i händelse av krig. Alla fastigheter som har ett aktivt skyddsrum skall vara märkta med en skyddsrumsskylt på fasaden vid entrén och en skyddsrumsskylt vid ingången till själva skyddsrummet.

Ett skyddsrum är en del av en byggnad eller annan anläggning med förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot en tryckvåg, splitter, brand, strålning samt ett raserat hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att kunna stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.

Ett skyddsrum räknas som allmän plats vilket betyder att vem som helst kan söka skydd i ett skyddsrum, inte bara de som bor i byggnaden. Det är alltså till för alla människor men våra husdjur får inte följa med. Undantag gäller för ledar- och assistanshundar som har fått dispens.

Antalet platser i ett skyddsrum kan variera stort men ytan för en person är idag 0,75 kvm.


Var hittar jag mitt skyddsrum?

MSB har en tjänst som heter Skyddsrumskartan (se nedan). Där kan du söka efter adress eller plats så visar den samtliga skyddsrum som finns i närområdet. Tjänsten fungerar både i desktop och i mobiltelefoner så lägg gärna till den som en genväg på hemskärmen i din mobiltelefon så att den finns tillhands. 

HITTA DITT SKYDDSRUM VIA MSB

Vad är fastighetsägarens ansvar?

Som fastighetsägare med skyddsrum är du med och ansvarar för det kollektiva fysiska skyddet av befolkningen i händelse av kring.
Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att underhålla skyddsrummet och säkerställa dess funktion. Det gäller oavsett som det ett privat bolag, ett kommunalt fastighetsbolag en privatperson eller en bostadsrättsförening som äger fastigheten. 


Som fastighetsägare ansvarar du för:

  • Att skyddsrummets standard inte avviker från den ursprungliga tekniska nivån 
  • Att underhålla skyddsrummet och dess utrustning samt säkerställa att allt finns och fungerar som det är tänkt
  • Att inte göra ändringar eller ingrepp i skyddsrummet som kan försämra dess funktion
  • Att det är lätt att hitta till skyddsrummet genom att säkerställa att det finns en skyddsrumsskylt uppsatt på fasaden vid entrén och en på väggen bredvid ingången till skyddsrummet
  • Att skyddsrummen kan iordningställas inom 48 timmar om regeringen beslutar om höjd beredskap

KONTAKTA OSS
Share by: